0-13 kg Ana Kucakları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ülkemizde bulunan en güvenli ve en konforlu ürünleri, Maxi Cosi, Cybexve Besafe markaları üretmektedir. Güvenlik testlerinden başarı ile geçen, Peg Perego, Chicco, Recaro gibi markaların da ürünleri bulunmakta ancak, bu son saydıklarımı her bebek arabasıyla kombin edemediğiniz için satışları daha az tercih edilir. Inglesina Huggy nin ADAC testi bulunmamaktadır. Bununla beraber, Inglesina ve Peg Perego'nun anakucakları olması gerekenden daha dik bir pozisyona sahiptir. Bazı doktor arkadaşlar tarafından uygunsuz bulunmuştur.


- Kullanırken yapılan hatalar:

Ana kucakları kullanılırken yapılan en büyük hata, otomobile düz bağlamaya çalışmaktır.

Ana kucakları sadece ve sadece arka cama yönelimli bağlanır!


Bağlantısı basittir. Koltuğu aracın içerisine ters bakacak pozisyonda koyarsınız, emniyet kemerinizi kendimizi bağladığımız gibi (bir bel bir boyun kemeri) hazırlarsınız. Bizim belimizden geçen kemer anakucağının ayak kısmından geçer, bizim boyun-omuz kemerimiz de anakucağının arka dış kısmından geçer. Kemerlerin yerleşimleri için kasadan farklı renkte indikatörler bulunur. Bunlar genelde mavi olurlar.


https://www.youtube.com/watch?v=3Gu7ZQe8koA bu da genel bir video.


İkinci büyük hata, otomobil içerisinde, tutma kolu sandığımız bariyeri çocuk dışarıyı görsün diye geriye almak.


Bizim taşımak için kullandığımız kol, aslında taşımak için yapılmamıştır. Otomobilde oto koltuğu olarak bağlıyken, ters olarak monte edileceğinden o kol güvenlik unsurudur. Çünkü; koltuk kemerle bağlanır, kemer kaza veya ani frende eylemsizlik prensibine karşı koyarak kendini kitler ve koltuğun öne gitmesini engeller. Ama kemer daha sonra kendini toplayacaktır. Kemer kendini toplarken (yani kısalırken yada sıkışırken) ana kucağı tepetaklak koltuğa vurmasın diye o kol vardır. O kol anakucağının ters bir hareketinde koltuğa çarparak, anakucağının alabora* olmasını engeller.


*Bununla ilgili video bulamadım, uygun bir zamanda kendim çekip yayınlayacağım.


Diğer bir hata, çocuk bunda iki büklüm kalıyor altına destek verelim battaniye koyalım vs diye çıldırmak.


Arkadaşlar, bu ürünlerin hepsi aynı şekilde üretiliyor. Çoğu marka dünyanın 140 ülkesinde satılıyor. İki büklüm diye bir siz mi düşünüyorsunuz? Öncelikle ürünün açısı, hem bebeğin anne karnındaki cenin pozisyonudur hem de, bebeği doğar doğmaz kucağınıza aldığınızda da tamı tamına bu açıda tutarsınız bebeği. İsteyen bebeğini kucağına alıp fotoğraflayıp karşılaştırsın.
Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bildiği tek uyuma pozisyonu bu olacak. Zaten ebeveyn olanlar bilirler ki, yeni doğan bebeği dümdüz yatağa yatırınca da kıvrılarak uyurlar. Ayrıca, bebeğiniz rahatsız olduğunda size ağlayarak sinyal verir. Yani rahatlığı konusunda ondan bilgi alın, kendi kendinize iş yapıp, teste tabi tutulmuş ürünlere bezler battaniyeler sıkıştırıp ergonomisini bozup, bebeğinizin omurgasına zarar verme riskine girmeyin.


Bebeğinizin refleks sistemi yeni doğduğunda oturmadığı için, anakucaklarında maksimum 2 saat tutun. Daha sonra uyuyor olsa bile uyandırıp düz bir zemine yatırın yada kucağınıza alın. Bu bebeğinizin yavaşlayan kan dolaşımını hızlandıracak ve vücudun uyuşmasını engelleyecektir. Portbebe isimli ürünlerin çıkış amacı budur.





- Peki ana kucağı seçerken nelere dikkat edeceğiz?


Öncelikle güvenlik testlerine, kumaşına ve ergonomisine bakılmalı. Mesela her ana kucağı güvenlik testinde başarılı diye ergonomisi süper olacak diye bir kaide yok. Peg Perego örneği gibi. Her konuda değerlendirmelisiniz. Eğer universal girişli bir anakucağı bakıyorsanız da (Cybex, Maxi cosi, Besafe) ona uyumlu bebek arabası almanız gerektiğini bilmelisiniz.


Universal Modeller: (Markaya göre alfabetik)


Besafe iZi Go X1:


Besafe markasının en çok satan ana kucağı modelidir. Diğer anakucaklarından farklı olarak 5 nokta emniyet kemer sistemi vardır. Bel desteği, kafalık ve koldan bağımsız tenteye sahiptir. Kemer pedleri altta kalmasın diye mıktanıslı bölümleri bulunur. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir. (Stokke ve Mima, anakucaklarını Besafe'e ürettirmektedir.)


Besafe iZi Sleep:


Besafe'in devrim yaratan yatış pozisyonlu anakucağı modelidir. Güvenlik kolunu arkaya aldığınızda ürün yatış pozisyonuna geçer. Bel desteği, kafa desteği bulunur. Tentesi sabittir(Stokke için ürettikleri farklı). Türkiye distiribütörü artık ürünü getirmemektedir. Joker mağazalarında Stokke markalı bebek arabasına uyumlu hali satılmaya devam etmektedir.


Cybex Aton Basic:


Cybex markasının ilk ve en basit modelidir. Yurtdışında Aton adıyla satılır ve tentesi koldan bağımsızdır. Yani Avrupa'da aynı ürün farklı şekilde satılıyor. Testi başarılı en hafif ürünlerden bir tanesidir. Komple darbe emici köpük kaplıdır. Bel desteği ve kafalık yoktur. Baş düzleşmesini engelleyici ortası delik yastığı mevcuttur. 2016 sonu itibarı ile 500 TL PSF'ye sahiptir.


Cybex Aton 4:


Cybex markasının en çok satan modelidir. Koldan bağımsız ve körüklü bir tenteye sahiptir. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. Bel desteği ve kafalık mevcuttur. Kumaşlarındaki pamuk oranı biraz daha yüksektir ve daha yumuşak bir dokumaya sahiptir. Kafalık çocuğun boyuna göre ayarlanabilir. Oldukça konforlu ve oldukça güvenli bir üründür. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir.

Cybex Aton Q:


Cybex'in Platinum serisine ait anakucağı modelidir. Aton 4 ile tek farkı emniyet kemeri noktaları gümüş renkte ve tente ana renkle aynı renktir. Yani Kırmızı anakucağının tentesi de kırmızıdır. Görsel fark dışında Aton 4 ile bir farkı yoktur. 2016 sonu PSF'si 1000 TL'dir.

Cybex Cloud Q:


Cybex'in şimdiye kadarki en başarılı modelidir. Ürün tam yatabilme özelliğine sahiptir. Bu yeteneğe sahip olarak üretilmiş 2. koltuktur (İlk Besafe izi Sleep). iZi Sleep modelinden farklı olarak, yatış pozisyonuna geçmesi için ayrı bir mekanizması vardır. Bel desteği, kafalık, körüklü ve renk uyumlu tentesi ile tüm özellikleri bir arada bulunduran bir modeldir. Yatış pozisyonunda oto koltuğu olarak bağlanamasın diye, yatış pozisyonuna aldığınızda kemer geçiş yerlerini otomatik kilitler. Hataya yer bırakmaz. 2016 sonu itibarı ile 1100 TL PSF'ye sahiptir.


Maxi Cosi Cabriofix:



Maxi Cosi markasının en çok satan modelidir. Kafa yastığı ve bel desteği bulunur. Tente, kol ile bağımlıdır. Yalnızca üst kısımda darbe emici köpük bulunur. 2016 itibarı ile 745 TL PSF'ye sahiptir.


Maxi Cosi Pebble:


Maxi Cosi'nin bu modelinde Cabriofix'ten farklı olarak, pilot kemer sistemi vardır. Kafa yastığı farklıdır. Yine bel desteği mevcuttur ve tente yine kol ile bağımlıdır. 2016 itibarı ile 995 TL PSF'si bulunuyor.


Maxi Cosi Pebble Plus:


Maxi cosi Pebble modelinin i-size uyumlu halidir. İç destekler artmış ve kafalık desteği bununla beraber değişmiştir. Başka bir farkı yoktur. 75 cm'e kadar kullanılabilir. 2016 PSF'si 1135 TL'dir.


Bu yukarda tanıtmış olduğum universal adaptör sistemli ana kucaklarını, birçok marka bebek arabasıyla kombin edebilir, adaptör yardımıyla bebek arabasına oturtabilirsiniz. Adaptör piyasada 'Maxi Cosi Adaptörü' diye geçer. Ama o adaptöre Maxi Cosi, Cybex ve Besafe markaları uyumludur.


Sadece kendi markasında bebek arabasına uyumlu modeller:


Römer Baby Safe Plus SHR II:


Römer'in en başarılı oto koltuğudur. ADAC'tan tam puan almıştır(isofix bazasıyla). https://www.adac.de/inf...OFIX+Base&ergo=False
Üründe bel desteği yoktur. Ayarlanabilen kafalık, bağımsız tente mevcuttur. Tek tuşla bebek arabasından çıkarma opsiyonları ile çok güvenli ve çok kullanışlı bir üründür. Genellikle Britax-Römer markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.


Peg Perego Primo Viaggio SL:



Peg Perego'nun en başarılı koltuğudur. ADAC'tan 'Çok İyi' puanını almıştır. Ayarlanabilir kafalık ve bel desteği bulunur. Kumaşları renge göre farklılık gösterebilir, ama dokuması gayet iyidir. Şahsi fikrim çocuğun konumu diğer marka ve modellere göre daha dik. Ancak yine de iyi puan almış bir üründür. Bu ürün de Peg Perego markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.


Birebir inceleme fırsatımın olmadığı ancak iyi puan almış ana kucakları;
-Kiddy Evo Luna i size
-Joie I Gemm i size
-Recaro Privia
-Concord Airsafe

Yorumlar

  1. Merhaba oğlum doğduğundan beri maxi cosi cabriofix ana kucağı kullanıyorum. İçindeki bel desteğinden ötürü ayakları arabanın arka koltuğuna değiyoe ve bu onu rahatsız ediyor. Bel desteğini çıkardığımdaysa içi çok çukur oluyor henüz oturma yetisi kazanmadığı için desteksiz kullanmam ne kadar doğru olur? Bu arada oğlum 3,5 aylık kilosu üst sınırda. Cevabınızı bekliyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler detaylı bilgiler için. bilgilerinizi değerlendirip doğru ana kucağını seçmeye çalışacağım. şimdi fiyatlar bir hayli yüksek gidiyor. sizin verdiğiniz fiyatlarla kıyaslayarak tercih edeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Keşke uyumlu bebek arabalarını da yazsaydınız.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Peg perego için çocuğun konumu daha dik ve bazı doktor arkadaşlar tarafından uygunsuz bulunmuş şeklinde bir ifade belirtmişsiniz. Yazı eski olduğu için ve farklı bir kaynak bulamadığım için soruyorum, bu konuyla ilgili bir güncelleme var mı? Çocuğun pozisyonu kullanılmaması gereken kadar mı dik, yoksa karşılaştırma olarak ufak farklar mı var diğerlerine göre?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben cybex ana kucağı aldım acaba buna uyumlu hangi bebek arabaları vardır biliyorsanız bizimle de paylaşırmısınız teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba
    Ben de chicco minimoo ya da goody plus almak istiyorum
    Elimde birkac ana kucagi/puset var. Bunlar bu chicco modellerle uyumlu mudur? Elimde olanlar joie, maxi cosi ve kraftin ana kucaklari

    YanıtlaSil
  7. Duzeltiyorum: Ben de chicco minimoo ya da goody plus bebek arabasi almak istiyorum.
    Elimde birkac ana kucagi/puset var. Bunlar bu chicco modellerle uyumlu mudur? Elimde olanlar joie, maxi cosi ve kraftin ana kucaklari mevcut

    YanıtlaSil
  8. Merhaba abc design zoom modeli ikiz bebek arabam var cybex aton q 2 adet puset var aynı zamanda ama uyumlu adaptörleri yok hangi marka yada model adaptör almalıyım bilginiz var mıdır

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar