9-18 kg Oto Koltuğu Grubu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

9-18 Grubu, bebek için en önemli gruptur. Ana kucağına artık sığmıyorsa, geçmeniz gereken grup bu gruptur. Yatış pozisyonları, iç ergonomisi ve gerekli bel ve kafa destekleriyle bebeğinizin yaşına göre üretilmiş ve o yaş grubuna en uygun modellerdir. Başlıca markalar;

- Besafe
- Britax-Römer
- Cybex
- Maxi-Cosi
dir.

Bu markaların hemen hemen her modeli, tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiş ürünlerdir. Gönül rahatlığıyla alınabilirler. Buna rağmen, özünde bu işi yapmayan ancak başarılı koltuklara sahip markalar da bulunur. Modeller kısmında değineceğim.


- 9-18kg aralığında oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


Öncelikle en bilindik ve ücretsiz sonuç gösteren nadir sitelerden olan ADAC kuruluşunun sitesinden ürünlere bakmalıyız. 

https://www.adac.de/inf...tz-test/default.aspx?amp 
Bu site Almanca ancak, Google Chrome kullanıyorsanız, otomatik olarak çeviri isteyip istemediğinizi soracak. Türkçe çeviri biraz saçma olabiliyor. tavsiyem İngilizce'ye çevirmeniz.

Daha sonra, seçtiğimiz ürünleri canlı görmeli ve çocuğumuzu koltuk içerisinde denemeliyiz. Bu niçin önemli, her çocuğun gelişimi bir değil ve her çocuk standart büyümüyor. Yaşına göre toplu veya boylu olabilir. Bu da koltuk seçiminde önemli bir etkendir.

9-18 Grubunun en önemli özelliği yatış pozisyonudur. Yatış pozisyonları, çocuğun seyahat anında rahat edebileceği, uyuyabileceği, camdan dışarıyı rahat görüp, sizi darlamayacağı şekilde olmalıdır. Çünkü hem araba kullanıp hem de çocukla ilgilenmeye çalışmak, gerçekten bir kaza sebebidir.






Bu grupta isofixli ve isofixsiz olarak modeller ikiye ayrılır. Isofix kullanmayan modeller, güvensiz değillerdir. Bu grup için;

- Isofix kesin bağlantıdır. Yani ya %100 doğru bağlarsınız yada %100 yanlış (yani %0 doğru)

- Isofixsiz bağlantıda kemeri tam germezseniz, kuvvetinize ve otomobil koltuğunuzun(bizim oturduğumuz) esnekliğine bağlı olarak, %0-100 arası bir değerde doğru bağlantı yapabilirsiniz. Tam doğru yaparsanız %95 lere çıkmanız mümkün.

- Isofix ile kemer bağlantısının ikinci farkı, yan darbelerdir. Emniyet kemerleri öne doğru ani harekette kitlenir. Ancak yanal bir esneklikle kitlenme mekanizması daha paylıdır. Yani daha geç kitlenir. Bunu kendinizi bağlayıp da deneyebilirsiniz. Yani, yanal kazalarda isofixsiz koltuklar, emniyet kemerinin insan için yapıldığından ötürü, çocuk koltuğunu tam stabil tutmayabilir. Bununla beraber çok büyük bir salınım da yapmaz. Kemerli koltukların isofixliler kadar iyi puan aldıklarını unutmayın.

Zamanında okuduğum AutoBild tarafından yazılmış bir makaleye göre, isofixli bağlantı ile kemerli bağlantı arasında genel olarak %3 ile %8 arasında bağlantı noksanlığı tespit edilmiştir. Tabi bu doğru bir kemer bağlantısı ile belirlenen fark. %5 lik fark ise darbenin şiddeti.

Yorumlar

  1. Merhaba Erman bey, bizim çocuk 8 aylık ve 10,5 kg, 75 cm. Biz recaro zero 1, besafe İzi Comfort X3 ve İzi Combi Isofix X4, Britax römer trifix arasında kaldık. Maxi cosi bizim çocuğa biraz dar geldi gibi. Cybexin ise ön barı bizim çocuğu biraz sıkıyor. Siz hangisini önerirsiniz? Yardımcı olabilirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cybex Sirona M bakabilirsiniz, ön bar olmayan modelidir bu. Çift yönlü kullanımı olan bir koltuk daha doğru olur sizin için.

      Sil
  2. 0-13 grubunda ki resimli paylaşımlarınız çok güzeldi acaba bu 9-18 grubu içinde mevcut mu?

    YanıtlaSil
  3. Erman Bey merhaba,
    Biz arabayı geç aldık kızım 27 aylık olacak bu ay sonunda. Ancak iki aydır bakıyorum kafam öyle karıştı ki! :( ne yapacağımı bilemez oldum. Açıkçası bütçemiz de çok değil ama güvenlik çok çok önemli benim için. Tobi almaya gittim dün bir mağazaya, britax'tı Concord'du Cybex'in teşhir ürünü dediler kafamızı karıştırdılar :( kızım 13 kilo; daha 90 cm olmadı bile.. ara model önerdiler 9-36 bana mantıklı gelmiyor; ona haksızlıkmış gibi hissediyorum. Gerçekten de ne yapacağımı şaşırdım. Bir iki öneride bulunma şansınız olur mu?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Erman bey yeniden merhaba,
    Britax Römer bu kategoride ADAC'tan onaylı bir modeli yok :( Recaro'nun bile iki modeli varken bu markanın yok. Gerçekten de güvenli mi ki acaba? sitesinde ise değişik modellerde 2008 2013 gibi eski tarihlerden "gut" ibaresi var ama ADAC'ta onay konusunda birşey yok... bir bilginiz var mı? Britax gerçekten de güvenli mi?

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Erman bey;Bebeğim 6 aylık. isofixli ve 360 derece dönebilen bir oto koltuğu arıyorum.1500 tl civarında önerebileceğiniz bir model varmıdır.teşekküerler..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Erman Bey
    Kızım 9 aylık oldu, şu an 8kg. 9-18 isofixli oto koltuğu bakıyorum. Tavsiye verebilir misiniz?.

    YanıtlaSil
  9. merhabalar kolaylıklar, besafe izi comfort x3 isofixli modelinde son kademe yatış pozisyonuna getirdiğimizde biraz sallanma oluyor oto koltuğunda, bu normal midir acaba? teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Erman bey merhaba
    Kızım 9 aylık oldu. Artık 9-18 kg geçmek istiyoruz. Şu vakte kadar maxi cosi ve 2 way isofix baza kullanıyorduk. Yeni koltuğumuzu alırken maxi-cosi güvenlik açısından yeterli midir yoksa yaklaşık 4000 tl verip (e-bebek fiyatı) yine baza ve koltuk ayrı bir model mi alalım be-safe markasından. Eğer be safe ve maxi cosi arasında çok fark yok ise boşuna 2000 tl fazladan vermek istemiyorum. (Not : bazalı tercih etmemin sebebi biliyorsunuz bazı Avrupa birliği ülkelerinde 4 yaşına kadar bebeklerin ters oturması kuralı var. Her fren yapıldığında bebeğin omurgasına zarar görmemesi için)
    Değerli yorumlarınız İçin şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Ercan bey oğlum 22 aylık 13 kilo 1000 TL ye kadar onerebileceginiz oto koltuğu var mı okadar çok okudum okudukça kafam karıştı size güveniyorum ne derseniz onu alacağım sağolun şimdiden...

    YanıtlaSil
  12. Erman bey, kızım 16 aylık ve 10 kg. onun için güvenilir ve rahat bir şekilde kullanabileceğimiz bir oto koltuğu arıyorum. cybex pallas m fix ve britax römet advansafix V arasında kararsızım. siz ne önerirsiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar