Oto Koltukları Genel Bilgilendirme

Otomobiliniz varsa ve bebek sahibi olduysanız en önemli ihtiyacınız çocuk otomobil koltuğudur. Ani frenlerde, kaza anlarında, araç kontrol kaybında bebeğinizi en iyi koruyan üründür. Bu ürünler testlere girer. Bu testler bağımsız kuruluşlar tarafından yapılır ve bir puan sistemine göre puanlanır. Bu test kuruluşları ADAC, Stiftung Warentest, Öamtc, tcs, AutoBild ve PlusTest tir.






Bu testlere bakarak, aldığınız veya almayı düşündüğünüz ürünün güvenilirliğini, konforunu ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. 



Çocuk otomobil koltukları, çocuğunuzun doğumundan 135 cm boya ulaşıncaya kadar olan süreç için kesinlikle gerekli bir üründür. Bu süre zarfında alınabilecek koltukların yaş, boy, kilo bazında ayrı ayrı grupları vardır. Bunlar;

0-13 kg arası ana kucakları,

9-18 kg arası bebek koltukları,

15-36 kg arası çocuk koltukları

olarak 3'e ayrılır.


Bunların dışında iki adet de kombine oto koltuğu grubu bulunmaktadır. Bunlar;

0-18 kg arası bebek koltukları,

9-36 kg arası bebek-çocuk koltukları dır.


Normal şartlardaki süreç ilk 3 seçenektir. Bunlar çocuğun gelişim aşamasına göre üretilmiş ürünler olup, çocuğunuza en iyi güvenliği ve konforu sağlayacak ürünlerdir.

Şayet, çocuk sahibi olduktan 2 sene sonra otomobiliniz oldu. 9-18 alsanız bile çok az süre kullanacaksınız. Bu yüzden 9-36 seçeneği sizin için daha uygun olacaktır. Yani ürün grubu seçilirken önce fiyattan ziyade çocuğunuzun yaşı, boyu, kilosu gibi durumlara bakılarak hareket edilmelidir.

Gelelim grupları tanıtmaya. 


0-13 kg Ana Kucakları:

Doğumun ilk anından ortalama 8-9 ay kullanılan bu ürün, bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu ile, onu ilk kucağınıza aldığınızda tuttuğunuz pozisyon arasında bir pozisyon sağlayarak, bebeğinizin şimdiye kadar tek bildiği ve yabancılık çekmeyeceği uyku pozisyonunu sunar. Otomobiliniz yoksa bile bebeğinizi minimum 6 ay ana kucağında tutmak, hem onun uyumasını kolaylaştıracak hem de güvende hissetmesini sağlayacaktır. 3-4 seneden beri çoğu hastane, doğum sonrası sizden ana kucağı istemekte ve bebeğinizi ana kucağına koyduktan sonra size teslim etmektedirler.

Ana kucakları otomobil içerisinde arka cama bakacak şekilde, ters olarak bağlanmaktadırlar. Bunun sebebi, fiziğin eylemsizlik kuralıyla alakalıdır. Otomobil öne doğru giderken kaza ve fren anında vücudumuz öne gitmeye devam etmek isteyecek ve emniyet kemeri göğüs kafesimize baskı uygulayacaktır. Bu kuvveti daha kaburgaları ve göğüs kafesi sertleşmemiş bir bebeğe uygulatmak, tamamıyla zarar vereceğinden ana kucakları ters takılır ve baskı sırta yayılır. Bunun dışında yeni doğan bir bebeğin vücuduna oranla kafası çok ağırdır. Aynı şekilde öne baskı ciddi kafa ve boyun zedelenmelerine sebebiyet verecektir. Bu yüzden bazı ülkelerde 2-3 yaşına kadar ters seyahat zorunludur.


https://www.youtube.com/watch?v=Sg5i9YInU64


9-18 kg Bebek Koltukları:

Minimum 6. aydan (yani bebeğiniz oturma yetisi kazandıktan sonra) itibaren ortalama 4 yaşına kadar kullanılan gruptur. Bu grupta yatış pozisyonu ayarlanabilir, baş boyun destekleri bulunur, isofixli ve isofixsiz modeller olarak 2'ye ayrılırlar. Bu grupta terse yönelimli, öne yönelimli, 360° dönebilen, iç kemerli veya ön barlı kullanılan modeller vardır. Bunların ayrımına da değineceğim.


15-36 kg Çocuk Koltukları:

Çocuğunuz 90 cm boya kavuştuğu andan itibaren 135 cm oluncaya kadar kullanabileceğiniz grup. İsofix bağlantısının en çok gerektiği ürün grubu budur. Çünkü, bu grupta iç kemer desteği bulunmaz. Çocuğunuz yetişkinler gibi, araç içi emniyet kemeri ile bağlanır. Hal böyle olunca, isofixsiz bir 15-36 yı araca yerleştirirsiniz, çocuğunuzu oturtursunuz ve emniyet kemerini bağlarsınız. Koltukta isofix olmadığı için, emniyet kemeri hem çocuğu hem koltuğu tutar. bu da güvenlik kaybına yol açar.


Ancak isofixli bir 15-36 da, çocuk koltuğunu isofixle araca sabitlersiniz. Emniyet kemeri sadece çocuğu tutar. Tıpkı bizi tuttuğu gibi.


Kombine Gruplar:


0-18 kg arası Bebek Koltuğu:

Bu grup doğumdan 4 yaşa kadar kullanılır. Genellikle doğumdan itibaren kullanılmak için alınmazlar. Doğumdan itibaren kullanmak isteyenler de ana kucağı olmayan bebek arabaları ile beraber kullanırlar. Çift yönlü oluşları 9-18 şeklinde satın alınmasını sağlamaktadır. Bu grupta isofixsiz ürün çok azdır.


9-36 kg Bebek-Çocuk Koltuğu:

Türkiye'de en çok alınmak istenen ve en çok tercih edilen gruptur. Tabii bu demek değildir ki bu doğrudur. Bu ürün normalde, bizim garson boy diye adlandırdığımız, ara dönemdeki çocuklar için ve ikinci araçlarda kullanılması için üretilmiş ürünlerdir. Bir kere alayım kurtulayım mantığı doğru değildir. Çünkü bu koltuğun içine 6 aylık bebek de sığar, 12 yaşındaki çocuk da. Sizce güvenliği bir olabilir mi? Ayrıca, bu ürün grubundaki tüm isofixli ve orjinal markalı ürünlerde ön bar vardır, iç kemerli olarak Römer markası tarafından denenmiş ve birinci deneme başarısız sonuçlanmıştır. Bu yıl Römer tekrar denemiş ve düşük puan ile ADAC testini geçmiştir.(2016)

Yorumlar

  1. Sayın tpc, öncelikle blogunuzun ne kadar faydalı bilgiler içerdiğini, benim gibi araştırmaya çalışan ancak bebek mağazası satış temsilcilerinden dahi tatminkar bilgi alamayıp maymuna dönen ebeveynler için muhteşem dolu ve açıklayıcı olduğunu bilmenizi ve bu hizmetiniz için de sonsuz teşekkürlerimi sunarım. bütüm bu okuduklarım sonrasında arada kaldığım ve tam cevap bulamadığım bir soru aklıma geliyor.
    1. besafe izi comfort x3 modeli testler şampiyonu olmasına rağmen ilginc bi şekilde v tether veya top tether bağlantısı yok (yok diye biliyorum). bu durumda bu yeni moda bağlantı şekilleri ille de bi ihtiyaç değil, adamlar öyle sağlam malzemeden yapar ki sadece isofixle bağlantıda bile en iyi sonucu alır durumu var. doğru mu yorumluyorum?
    2. bir de cybexlerde yer alan (cybex juno'da gördüm) ve çocugun hasar durumunda kemerlere geçirilmiş pedler ile değil de, önden takılan değişik bir yastık sistemi ile kafa salınımını azaltan ve boynunu koruyan bi tasarım geliştirmesi var. Cybex in bu yastıklı modellerini önerir misiniz ya da ille de yastık şart değil test sonucu iyi olan en iyidir diye mi düşünürsünüz?
    tesekkürler.
    Dönüş yapmak isterseniz:
    Fatih şahan
    05495623375
    fatihsahan@mail.com

    YanıtlaSil
  2. Ahmet Emin AYDEMİR15 Mart 2018 07:54

    9-18 kg çocuk oto koltuğu almak istiyorum. Sizce römer trifix mi yoksa chicco seat up mi almalıyım? Veya 1600 tl ticari için başka öneriniz var mi?
    05325602418
    aeaydemir@hotmail.com.tr

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar